Vés al contingut

Mull (humus)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Mull és un tipus d'humus que s'ha format en aerobiosi.

La presència d'una important pedofauna rica en particular en cucs de terra i en macroartròpodes (Diplopoda, Oniscidea) assegura una incorporació ràpida de la fullaraca.

Els mulls, generalment són rics en elements nutritius i presenten una ran capacitat de bescanvi catiònic, per tant són els humus més fèrtils.

Tipus de mull[modifica]

Mull càlcic[modifica]

És l'humus dels sòls calcaris: Ric en calç activa i en calci intercanviable, és alcalí (pH entre 7,7 i 8,5), ric en àcid húmic floculat en grumolls i cimentat per ions de calci.

L'horitzó O és molt prim, però l'horitzó A està ben desenvolupat i és de color fosc.

La seva estructura grumollosa és estable i la relació C/N és de l'ordre de 10.

Es forma en ecosistemes estèpics sobre un sòl calcari en les terres negres. També es forma sota boscos i prats en sòls calcaris (rendzines negres forestals i rendzines grises en prats).

Mull forestal (Humus dolç)[modifica]

És l'humus dels boscos caducifolis temperats sobre el brunisol (sol bru). La mineralització és ràpida i no s'observa horitzó OH, sinó només una fullaraca amb fulles més o menys descompostes (horitzons OL i OF o OL només). En canvi l'horitzó A està ben desenvolupat, és bru amb una estructura grumollosa. El seu pH és de l'ordre de 5 a 6,5. La relació C/N és de l'ordre de 10 a 15. Aquest mull confereix una bona estructura al sòl, una bona aereació i una bona capacitat de bescanvi catiònic. També és el tipus d'humus que es troba a les praderies.

Vegeu també[modifica]